Mijn grootouders zaliger hadden net dezelfde. Het gebeurde wel vaker dat ze kopieergedrag vertoonden. Al wat knopjes had, was een gegarandeerde bron van ellende. Dus kwam er ook bij hen een televisietoestel van Philips in huis, weliswaar een veel duurder exemplaar dan dat van ons want, zei mijn grootvader - een onvervalste gierigaard nota bene - "alleen het duurste is goed genoeg en ik word gegarandeerd honderd jaar". Zo ging dat ten huize van het voorgeslacht langs moeders kant: het brood werd uit de mond gespaard, maar voor elektronische snufjes lag een blanco cheque klaar. Ook van Philips, en zelfs een exacte kopie van ónze geluidsdoos, was de radio die zes minuten per dag speelde. Het nieuws van twaalf uur 's middags - 3 minuten, eigenlijk alleen maar voor het weerbericht - en het nieuws van 17 uur - 3 minuten, op de keper beschouwd eigenlijk ook uitsluitend voor het weer.
Datzelfde nieuws van vijf uur in de namiddag werd ook door mij bij ons thuis beluisterd (ik luisterde elk uur naar het radionieuws, maar dit geheel terzijde). Ik heb het zo vaak beluisterd als tienerjoenk in de jaren '80 dat het voor altijd in mijn geheugen gegrifd zal staan. Het was de tijd van Neem Je Tijd, een programma dat liep van vier tot zeven en gepresenteerd werd door de zoetgevooisde Lut Van Duffel die af en toe een lichte hap verkeersinformatie in de ether gooide. De obligate Welriekende Dreef. Aansluitend op het nieuws van vijf (met onder meer de nu nog steeds nieuwslezende Jan Van Dam, die onlangs zijn honderdtwintigste verjaardag vierde) las Lut enkele vaste rubrieken voor die vandaag niet meer bestaan. De prijzen op de markt van Anderlecht. Extra zware soepkippen en ander lekkers, toen meat nog geen murder was. De waterstanden ten behoeve van de scheepvaart. Opgehaalde schotbalken. De Moezel in Trier. De Neckar in Plochingen. Spraakwaterpoëzie, pure pret, een waterballet, gesproten uit de mond van Lut de sprekende nachtegaal.
Tot soms, heel af en toe, met name tijdens de maanden juli en augustus, Lut afsloot met een onheilstijding die al het voorgaande in de kiem smoorde. De familie Peeters, momenteel op reis in het zuiden van Frankrijk, wordt ervan verwittigd dat de grootmoeder overleden is. Overkomst (pauze) dringend (pauze) gewenst.
Laatste reacties