Eerst een open deur instampen: mensen met griep of verkoudheid kunnen op het werk collega's besmetten. Niks nieuws onder de zon.
Iets moeilijker: de maandelijkse cycli van vrouwen die vaak en langdurig in dezelfde werkomgeving actief zijn, groeien na verloop van tijd naar elkaar toe. Lange tijd kon ik dit moeilijk geloven, tot de Schalkse Ruiters zaliger deze stelling in hun programma als waar bestempelden.
Nog een stap verder: een burn out is sociaal besmettelijk en kan dus als een lopend vuurtje door een bedrijf of organisatie gaan. Dit beweert althans de Duitse psycholoog Jörg Fengler (universiteit van Keulen), een autoriteit op het vlak van burn out. Volgens Fengler is één van de grote oorzaken de verhoogde druk op werknemers als gevolg van rationaliserings- en reorganisatiemaatregelen. Bij werknemers kan dan snel de neiging ontstaan om te gaan mopperen en klagen. En precies omdat werknemers zich doorgaans aanpassen aan de groep en gelijkaardig gedrag gaan vertonen, ontwikkelt zich een negatieve stemming die kan leiden tot burn out. Fengler staat niet alleen met deze thesis. Onder andere arbeidspsycholoog Hans De Witte (K.U.Leuven) is dezelfde mening toegedaan.
Dat van de cyclus van vrouwen klopt! In vrouwenkloosters menstrueren ze allen op hetzelfde moment. Ook in families waar meerdere dochters zijn...eigenaardig hé? Ik weet echter niet hoe het werkt of hoe het komt...
Geplaatst door: Annemie | 26 oktober 2007 om 12:35 vm
@ Annemie:
Klopt! Dezelfde verhalen duiken op bij vrouwelijke overlevenden van concentratiekampen.Het heeft evolutionaire waarde om als vrouw gelijk met de andere vrouwen te menstrueren: de vruchtbare perioden worden gelijk afgestemd, wat de kansen op nakomelingen voor alle vrouwen in de sociale groep wat vruchtbaarheid betreft, gelijk houdt.
In de jaren 60 is hier onderzoek naar gedaan door een amerikaanse psychologe, Martha McClintock, onder studiegenoten. Zij ontdekte dat vrouwen die opdezelfde zaal sliepen of die goede vriendinnen werden, langzamerhand tegelijk ongesteld werden. Dit is later nog vaak bevestigd: vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen, gaan tegelijk menstrueren. Dat gebeurt onder invloed van feromonen, die je niet ruikt, maar wel je gedrag beinvloeden.
Het schijnt zelfs te werken tussen vrouwen en chimpansees: de vrouwelijke oppassers en de vrouwelijke apen kregen een gelijke cyclus.
Andere stelling: vrouwen worden tegelijk vruchtbaar door competitie. Stel. Je soortgenoten zijn vruchtbaar, en jij op het moment niet. De beschikbare mannetjes gaan uiteraard op zoek naar iemand die voor nageslacht kan zorgen, en dat levert jou dus een nadeel op. Want jou moeten ze niet! Dus moet je zorgen dat je ook vruchtbaar bent, om je kansen op voortplanting en voortbestaan van je genen te vergroten.
Geplaatst door: Daniel | 26 oktober 2007 om 01:41 vm
Burn-out is tegenwoordig het nieuwe modewoord; klinkt beter dan "depressie". Jonge miekes hebben 14 dagen "hard" gewerkt, en ze moeten al thuis blijven met een "burn-out". Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt, zéér irritant.
Ik minimaliseer noch depressie, noch burn-out, in geen geval, maar zie het tweede net zoals Herman Van Molle er zondag in de zevende dag over sprak, dus als gevolg van meer dan "een paar weken" hard werken en inderdaad zoals in de studie die je aanhaalt.
En vandaag nog een interessant artikel in De Standaard ivm je andere onderwerp en in aansluiting op de reacties: De vruchtbare fase van de vrouw heeft effect op de economie. Een onderzoek bij erotische danseressen wees uit dat ze meer fooi krijgen wanneer ze in hun vruchtbare periode zijn. Dit grote gedragseffect van de vruchtbaarheid is bijzonder omdat de mens geldt as de enige primaat waarbij je niet kunt zien of de vrouw vruchtbaar is.
Geplaatst door: Gerda | 26 oktober 2007 om 11:30 vm
@ Gerda:
Depressie en burn out worden inderdaad vaker gebruikt dan nodig is. Spijtig het te moeten zeggen, maar het zijn voor een stukje modewoorden geworden. Om het met een boutade te zeggen: 'het zijn zij die er het minst over spreken, die er het meest onder lijden'.
Zeer fascinerend wat je daar zegt over het effect van de vrouwelijke vruchtbaarheid op de economie!
Ook erg interessant én gecontesteerd in deze context (maar dan wijken we wel af) is de theorie van Helmut Gaus die stelt dat de lengte van rok evenredig stijgt en daalt met de economische conjunctuur.
Geplaatst door: Daniel | 27 oktober 2007 om 12:06 vm